Start Driving Rijschool Tilburg

Heeft u wel eens naast een auto gestaan en een blik op uw schoot geworpen? Helaas komt het veel voor, en het is heel gevaarlijk. Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden is verantwoordelijk voor de meerderheid van de ongevallen. Hoewel deze statistiek als een verrassing kan komen, is het gebruik van een mobiele telefoon niet de enige manier waarop een bestuurder afgeleid kan worden. Hier zijn enkele tekenen die erop wijzen dat iemand naast u zich op iets anders concentreert in plaats van op de weg.

1. De gloed van een mobiele telefoon ’s nachts

Als u iemand ziet met het hoofd naar beneden en starend in zijn schoot, is het zeer waarschijnlijk dat hij zit te sms’en achter het stuur. Een andere duidelijke indicator van gsm-gebruik is wanneer het gezicht verlicht is tijdens het rijden ’s nachts. Hoewel moderne auto’s standaard zijn uitgerust met elektronische dashboards, is het aan de gloed van een mobiele smartphone en de gewoonte van de bestuurder om naar beneden te kijken in plaats van vooruit, gemakkelijk te zien of hij bezig is of niet.

2. Kauwen

Een van de meest voorkomende vormen van afgeleid rijden is eten tijdens het rijden. We hebben allemaal lange reizen en vroege ochtenden wanneer stoppen voor fast food of koffie is onze snelste keuze om voeding te krijgen, maar eten tijdens het rijden kan heel gevaarlijk zijn. Er is maar een fractie van een seconde nodig om iets onverwachts te laten gebeuren en uw leven voorgoed te veranderen als u uw aandacht verdeelt tussen verkeersveiligheid en eten. Het is het risico gewoon niet waard.

Er is momenteel geen wetgeving die eten tijdens het rijden verbiedt, maar als u uitwijkt of onregelmatig rijdt terwijl u dat doet, kunt u worden aangehouden en beboet. Als u een ongeval veroorzaakt als gevolg van uw eetgewoonten, bent u verantwoordelijk. Dus als u iemand tegenkomt die aan het kauwen is of een wikkel vasthoudt achter het stuur, doe dan uw best om hem veilig te ontwijken.

3. Persoonlijke interacties

Hoe meer tijd een bestuurder besteedt aan interactie met passagiers in het voertuig in plaats van op de weg te letten, hoe gevaarlijker hij of zij is. Ze kunnen ruzie hebben met een passagier in hun auto als u wilde bewegingen opmerkt. Ze kunnen een kind aan het straffen zijn of op zoek zijn naar iets dat ze hebben laten vallen als ze voortdurend omkeren.

Al is het maar voor een minuut, allerlei dingen in hun auto kunnen de bestuurder afleiden. Het is het beste om een veilige afstand te bewaren als u merkt dat de aandacht van de bestuurder niet alleen op de weg gericht is.

4. Voorovergebogen houding

Als u een automobilist voorover ziet leunen om zijn dashboard te inspecteren, voorover ziet buigen om zijn stoel te verstellen, een sigaret probeert op te steken of in zijn middenconsole/touchscreen ziet rommelen, dan is hij erg in gedachten verzonken. Wie weet wanneer ze zullen vinden wat ze zoeken, maar terwijl zij het doen, hoeft u niet in de buurt te zijn.

Soorten afleidingen

Er is sprake van afgeleid rijden wanneer de aandacht van een automobilist wordt afgeleid van de primaire taak van het besturen van een voertuig. Hoewel er talrijke oorzaken zijn voor afgeleid rijden, kunnen ze allemaal worden ingedeeld in een van de drie categorieën:

  • Visuele afleiding – Afleidingen die de aandacht van een automobilist van de weg afleiden, worden “visuele onoplettendheid” genoemd Of het nu gaat om het aanbrengen van make-up, het gebruik van een telefoon of GPS, of het kijken naar een passagier, wanneer iemands ogen niet gericht zijn op het verkeer voor hem of haar, is hij of zij visueel afgeleid.
  • Cognitieve afleiding – Rijden onder afleiding doet zich voor wanneer de aandacht van de bestuurder wordt afgeleid naar iets anders dan rijden. Dit kan zijn dagdromen, telefoneren, enzovoort.
  • Handmatige afleiding – Een bestuurder die een andere activiteit uitvoert met zijn handen van het stuur is een voorbeeld van deze vorm van afleiding. Het wordt vaak in verband gebracht met afleiding van het denken en omvat eten, sms’en, spelen met dashboardbediening, en nog veel meer.

Als u ziet dat een bestuurder zwenkt, onregelmatig remt of op een andere manier tegen de verkeersstroom ingaat, kan hij of zij afgeleid of dronken zijn. Als het gedrag aanhoudt, zoek dan een veilige plek om aan de kant te gaan om een ongeluk te voorkomen en waarschuw de politie. Het kennen van de waarschuwingssignalen van afgeleid rijden is het halve werk. Rijschool Tilburg – StartDriving wenst u een goede reis toe!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here