Autoleasing is niet alleen de moeite waard voor bedrijven, ook particulieren kunnen baat hebben bij leasing! Maar er zijn ook valkuilen, zeker bij private leasing.

Private leasing kan een goed alternatief zijn voor kopen. Anders dan bij het kopen van een nieuwe auto hoef je niet direct enkele duizenden euro’s te betalen, maar rijd je toch in een huidig ​​model en maak je je geen zorgen over afschrijving of latere verkoop. Het risico op dure reparaties is ook aanzienlijk lager in vergelijking met een ouder voertuig. Natuurlijk zijn er niet alleen positieve aspecten aan leasing, u dient zich ook bewust te zijn van de mogelijke nadelen bij het overwegen van het afsluiten van een privéleasecontract.

Voordelen:

 • Uitgaven kunnen worden gepland
 • Beschermt de liquiditeit, slechts een klein eigen vermogen vereist
 • Zorg, onderhoud en reparaties zijn beperkt in nieuwe auto’s
 • Altijd het nieuwste model met de nieuwste veiligheids- en milieunormen
 • Waardeverlies of latere verkoop maakt niet uit (tenminste bij kilometerlease)
 • Gebruik maken van alle voordelen van de fabrieksgarantie (of aansprakelijkheid voor materiaalfouten van de dealer)

Nadelen

 • Maandelijkse termijnen creëren geen eigendom
 • Geen structurele wijzigingen toegestaan
 • Leasecontract kan niet tussentijds worden opgezegd
 • Verplichte uitgebreide verzekering
 • Keuringsdata moeten in acht worden genomen – Onderhoud en inspectie alleen in voorgeschreven merkwerkplaatsen
 • Geen fiscale voordelen zoals bij bedrijfsleasing
 • Schade bij retournering wordt in rekening gebracht

Bijkomende kosten voor privé leasen

De belangrijkste factor die potentiële leaseklanten in gedachten moeten houden, zijn de totale kosten – omdat deze verder gaan dan de pure maandelijkse betalingen. Het voertuig moet tijdens de contractperiode worden onderhouden en onderhouden. Deze reguliere afspraken moeten worden uitgevoerd in voorgeschreven merkwerkplaatsen, die duurder zijn dan onafhankelijke werkplaatsen. Er moet ook rekening worden gehouden met eenmalige bijzondere betalingen, overschrijvingskosten en kosten voor kenteken- en kentekenplaten. Als u een kilometerleasecontract heeft afgesloten, moet u bij overschrijding van de opgegeven kilometerstand toch een bijbetaling verwachten. Bij een restwaardecontract draagt ​​de lessee het risico van de onzekere restwaarde: Indien de door een taxateur geschatte restwaarde bij inlevering van de auto lager is dan bij het sluiten van het contract is aangegeven, dient de lessee het verschil bij te betalen. Om de restwaarde zo hoog mogelijk in te schatten, laten veel huurders de auto voor oplevering behandelen door een autodetailer. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met bijbehorende kosten.

Eisen voor particuliere huurders

Bij aankoop van een auto is de koper eigenaar van de auto zodra hij het vereiste bedrag heeft betaald. Bij leasing is dat anders: de auto blijft eigendom van de verhuurder – de huurder krijgt alleen het gebruiksrecht via het contract. De verhuurder draagt ​​dus het risico van wanbetaling gedurende de gehele huurperiode. Om het risico zo laag mogelijk te houden, moet de huurder aan bepaalde eisen voldoen om de overeenkomst te kunnen sluiten. In de regel zijn dit de volgende voorwaarden:

 • Minimum leeftijd 18 jaar
 • Verblijf in Nederland
 • Positief kredietbureau/perfecte kredietwaardigheid
 • Regelmatig inkomen
 • Een bestaande (niet beëindigde) arbeidsverhouding ten tijde van het aangaan van de overeenkomst

Tweedehands auto leasen voor particulieren

Als particulieren kiezen voor een tijdelijk voertuig, is dat meestal een nieuw voertuig. Maar het is ook mogelijk om een ​​ouder model te leasen. Een gebruikte auto hoeft niet per se een oude wortel te zijn, ook jonge occasions met een lage kilometerstand worden hier meegerekend. De lage tarieven, die het gevolg zijn van de lagere afschrijving, spreken in het voordeel van occasionlease. Dus als je niet het nieuwste model nodig hebt, kan deze optie interessant voor je zijn. Het hogere risico van onberekenbare onderhouds- en reparatiekosten mag echter niet worden onderschat. Afhankelijk van de staat van het gebruikte voertuig kan zo’n goedkoop model al snel een kostenpost worden.

Vind goede deals voor privélease

Naast veel autodealers zijn er ook tal van aanbieders op internet waar particuliere huurders kunnen vinden wat ze zoeken. Bij het zoeken naar de beste aanbieding loont het om meerdere aanbiedingen te krijgen en te vergelijken – ook met behulp van vergelijkingsportalen op internet. Onze tip: Sommige internetaanbieders hebben zich gespecialiseerd in leasekoopjes. Hoewel deze vaak alleen voorgeconfigureerde modellen bieden, zijn deze geprijsd. Kijk bijvoorbeeld eens op priveleaseauto.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here