De elektrische auto is in de laatste jaren wel echt een nieuwe standaard geworden. Nog steeds is het mogelijk om met auto’s op benzine of gas te rijden maar in de komende jaren gaan we steeds meer elektrische auto’s zien en steeds minder andere auto’s. De reden hiervan is natuurlijk dat een elektrische auto vele voordelen heeft. Uiteraard zijn er ook een paar nadelen. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje

Voordelen elektrische auto:

 • Beter voor het milieu
 • Minder kosten aan onderhoud
 • Stil in gebruik (dit is ook weer een nadeel in het verkeer)
 • Lage energiekosten
 • Fiscaal aantrekkelijk
 • Elektrische auto’s kun je ook leasen

Nadelen elektrische auto:

 • Beperkt in het aantal kilometers dat je kunt rijden met een volle accu
 • Duur in aanschaf
 • Opladen moet bij een daarvoor bestemd laadpunt met stekker
 • Nog weinig informatie over de elektrische auto’s wanneer ze ‘oud’ worden
 • Het opladen neemt meer tijd in beslag dan tanken (minimaal een half uur om even bij te laden)

Onderweg opladen van de elektrische auto

Het feit dat je de auto met een stekker kunt opladen is natuurlijk een groot voordeel, je hoeft namelijk niet meer te tanken. Maar de tijd die het in beslag neemt om de auto op te laten is daarentegen weer nadelig.  Je moet zeker rekenen op een half uur voor het alleen even bijladen van je auto. Laat staan als je auto volledig leeg is en je dus moet wachten tot deze weer volledig is opgeladen. Daarnaast moet je vooraf ook goed voorbereiden waar overal laadpunten zijn. Er komen steeds meer laadpunten maar als je naar het buitenland gaat, moet je vooraf wel goed inventariseren waar je dan ook je auto kunt opladen. Nog niet in alle landen zijn er voorzieningen voor elektrische auto’s.

Onderhoud

Je kunt dus de voor en nadelen tegen elkaar afstrepen als je overweegt om een elektrische auto te kopen of te leasen. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt van een auto kun je dus een keuze maken. Het voordeel is wel dat het onderhoud van een elektrische auto vele malen goedkoper is. Voor het onderhoud van een elektrische auto kun je bij een autogarage terecht. Tegenwoordig zijn steeds meer autogarages gespecialiseerd in elektrische auto’s.

Een oplaadpunt voor thuis

Als je een elektrische auto’s kiest, moet je deze natuurlijk thuis kunnen opladen. Je kunt dus voor thuis een schanskorf oplaadpaal aanschaffen zodat je elke avond je auto kunt opladen. Het is niet handig als je dit altijd bij een tankstation of ander oplaadpunt moet gaan doen. Daarnaast is het altijd handig als je auto ’s ochtends compleet volgeladen is als je weg wil. Een oplaadpunt kun je gewoon bestellen en zelf ergens monteren waar je ook je auto altijd gaat parkeren, bijvoorbeeld onder een carport. Tip: vergeet niet als je thuis komt om de stekker in je auto te pluggen zodat je niet vervolgens met een lege accu aan de kant van de weg staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here