Afgelopen jaar heeft er een ingrijpende verandering plaatsgevonden dat grote invloed zal hebben op de verkeersveiligheid in de toekomst. In 2019 heeft de Europese Commissie besloten dat de nieuwe personenauto’s vanaf 2022 verplicht voorzien moeten zijn van specifieke hulpsystemen, waaronder de achteruitrijcamera set en een noodremsysteem. De hulpmiddelen zullen op termijn de verkeersveiligheid verbeteren. 

De afgelopen jaren hebben er veel ongelukken in het verkeer plaatsgevonden. Meer dan nodig. In Europa komen er jaarlijks ruim 25.000 personen om als gevolg van verkeersongelukken door menselijk handelen. Om de hoeveelheid verkeersongelukken sterk te verminderen, heeft de Europese Commissie besloten enkele maatregelen in te voeren om de veiligheid in het verkeer te waarborgen. De verplichte toevoeging van specifieke veiligheidssystemen zouden het nodige verschil maken in de toekomst.  

Toen en nu 

Tot op heden zijn personenauto’s met een aanvullende veiligheidsuitrusting al verkrijgbaar. De extra systemen, die de veiligheid van de inzittenden en de omgeving zullen waarborgen, zijn overigens een mogelijkheid en geen verplichting. Hier zal in 2022 verandering in komen. Alle personenauto’s die vanaf 2022 geproduceerd zullen worden, moeten voorzien zijn van deze veiligheidsuitrusting, waar onder meer de rijstrookassistentie, een achteruitrijcamera en een noodstopsysteem onder vallen. Daarbij zal het ook gemakkelijker zijn om een alcoholslot te bevestigen in het voertuig.  

De maatregelen 

Naast bovenstaande verplichte systemen zullen er ook waarschuwingssystemen toegevoegd worden. Deze systemen zullen een waarschuwing geven als zij vermoeidheid of bij gevaarlijk gebruik van de smartphone detecteren. De Europese Commissie verwacht dat de bestuurders zich, door deze waarschuwingssystemen, beter op de weg zullen richten, waardoor verkeersongevallen voorkomen zullen worden.  

Verder krijgen de auto’s een rijbaanondersteuning, parkeersensoren en de eerdergenoemde onderdelen: de rijstrookassistentie, het noodremsysteem en de draadloze achteruitrijcamera 

Wat gaat dit de kopers kosten? 

Indien u van plan bent in de toekomst een nieuwe auto te kopen, zullen deze maatregelen invloed hebben op jouw rijgedrag in de toekomst. Deze maatregelen zullen helaas niet geheel gratis in de voertuigen gemonteerd worden, waardoor de voertuigen hoogstwaarschijnlijk in prijs zullen stijgen in de toekomst.  

Om een beeld te krijgen van de prijsstijgingen van de personenauto’s in de toekomst is het verstandig om te kijken naar de huidige personenauto’s die voorzien zijn van de hulpsystemen. Veel van de hulpsystemen behoren immers al tot de standaarduitrusting van de sommige huidige personenauto’s. Men verwacht overigens dat de prijzen de komende jaren zullen zakken, doordat de systemen op dat moment al langere tijd op de markt zullen zijn.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here