Moet je een nieuwe auto kopen en overweeg je een elektrische auto? Dat is een verstandige keuze! Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan rijden in een elektrische auto. En dat is niet voor niks, want er zitten vele voordelen aan. Zo bespaar je geld op de brandstofkosten en heb je minder onderhoudskosten. Ook voor het milieu is het beter als je gaat rijden in een elektrische auto. Maar waar moet je nu precies op letten als je bedenkt om een elektrische auto te kopen? In dit blog lees je wat de belangrijkste punten zijn waarop je moet letten.

Welke elektrische auto is geschikt voor mij?

Er zijn veel verschillende soorten en merken elektrische auto‘s. Een belangrijke vraag die je jezelf dus moet stellen is: welke elektrische auto is geschikt voor mij? Dit hangt natuurlijk af van een aantal factoren, zoals het budget dat je hebt, de wensen die je hebt met betrekking tot de auto en hoeveel kilometer je gemiddeld per jaar rijdt. Als je weinig kilometers maakt, is een elektrische auto met een kleine batterij vaak al voldoende. Maar wil je graag langere afstanden kunnen rijden? Dan is een elektrische auto met een grotere batterij wellicht beter voor jou.

Laadpalen en laadkosten

Er zijn genoeg laadpalen beschikbaar in Nederland, maar het is wel belangrijk om na te gaan of er een laadpaal in de buurt is van je huis en/of werk. Als je een elektrische auto gaat kopen, moet je ook bedenken wat de kosten zullen zijn om deze op te laden. Het is namelijk zo dat het laden van een elektrische auto vaak duurder is dan het tanken van een benzine- of dieselauto. Dit komt doordat je bij het laden meestal geld betaalt per kilowattuur (kWh). De prijs per kWh kan verschillend zijn per leverancier, dus het is verstandig om hier goed over na te denken voordat je een elektrische auto koopt.

Bereikbaarheid met een elektrische auto

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of een elektrische auto geschikt is voor jou. Een van de manieren is door na te gaan hoe je ermee kunt reizen en welke routes je kunt nemen. Kijk bijvoorbeeld of er snelladers in de buurt zijn, zodat je onderweg kunt laden. Daarnaast moet je ook bedenken hoe ver je wilt reizen. Als je langere afstanden wilt gaan rijden, heb je misschien wel een andere auto nodig dan als je korte afstanden gaat rijden.

Inruil van je huidige auto

Met een elektrische auto heb je minder onderhoudskosten dan met een reguliere (benzine- of diesel)auto. Dit komt omdat er bijvoorbeeld geen motorolie ververst hoeft te worden en de banden langer meegaan. Omdat een elektrische auto minder onderhoud vraagt, is deze ook meestal iets duurder in aanschaf. Daar staat tegenover dat je met een elektrische auto fiscaal voordeel kunt krijgen, zoals bijtelling en/of subsidie. Als je toch besluit om over te stappen op een elektrische auto, kan het verstandig zijn om je huidige auto in te ruilen. Zo weet je zeker dat je niet meer geld uitgeeft dan nodig is.

Subsidie op elektrische auto’s

Wat veel mensen niet weten, is dat er subsidie op elektrische auto’s bestaat. Dit komt omdat elektrische auto’s beter zijn voor het milieu dan reguliere (benzine- of diesel)auto’s. Het kan dus zeker lonen om over te stappen op een elektrische auto. Als je besluit om een elektrische auto aan te schaffen, moet je wel rekening houden met de bijtelling. Dit is een belasting die je betaalt over het privégebruik van je bedrijfsauto. Bij een elektrische auto is de bijtelling 4% van de catalogusprijs, in plaats van 22%.

Bijtelling voor elektrische auto’s

Dat je met een elektrische auto minder bijtelling betaalt, is natuurlijk mooi meegenomen. Maar wat veel mensen niet weten is dat er ook speciale verzekeringen zijn voor elektrische auto’s. Dit komt omdat de schade die aan een elektrische auto kan worden toegebracht, vaak hoger is dan aan een reguliere (benzine- of diesel)auto. Denk bijvoorbeeld aan de hogere kosten van reparatie of vervanging van de batterij. Daarnaast is het raadzaam om je elektrische auto te laten keuren door een erkende garage. Zo weet je zeker dat je auto in topconditie is.

Verzekeringen voor elektrische auto’s

Met een elektrische auto ben je niet alleen verzekerd tegen de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook tegen de schade die je zelf oploopt. Dit is echter niet het geval als je een leaseauto hebt. In dat geval is het raadzaam om een aparte verzekering af te sluiten. Ook moet je rekening houden met het feit dat de premies voor een elektrische auto hoger kunnen zijn dan voor een reguliere (benzine- of diesel)auto. Dit komt doordat er meer onderdelen zijn die kapot kunnen gaan en dus duurder zijn om te repareren of te vervangen.

Lease of koop?

Op het moment dat je een elektrische auto wilt gaan kopen, moet je niet alleen beslissen welke auto het beste bij je past, maar ook of je deze gaat leasen of kopen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Bij het leasecontract ben je maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij verschuldigd. Dit is inclusief de verzekering en de wegenbelasting. Daarnaast zijn er vaak kosten verbonden aan het opladen van de batterij en het onderhoud van de auto. Het voordeel van leasing is dat je geen risico loopt op eventuele waardevermindering van de auto. Bij het kopen van een elektrische auto betaal je in één keer de volledige prijs. Je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud ervan en moet zelf een verzekering afsluiten. Wel kan het zo zijn dat de waarde van de auto sneller daalt dan die van een reguliere (benzine- of diesel)auto, omdat er nog steeds niet veel mensen zijn die een elektrische auto rijden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here