Een auto kopen is voor veel mensen een leuke opgave en vaak ook iets om naar uit te kijken, omdat het iets is waar je naar toe kan leven en je natuurlijk niet elke dag doet. Er zijn honderden dingen waar je rekening mee kan houden wanneer je een auto aanschaft. Een auto is vaak best prijzig en een behoorlijk uitgave dus het financiële aspect is zeker niet iets om te licht op te nemen. Een manier die kan helpen om een betere deal te sluiten, is om niet een auto in Nederland te kopen, maar om te kiezen voor een auto uit het buitenland en deze te importeren.

 

Jaarlijks worden er vanuit België en vooral Duitsland duizenden auto’s geïmporteerd door particulieren uit Nederland. Door het verschil in belastingstelsels, is er vaak een financieel voordeel te halen uit de bpm-bijtelling wanner een auto wordt geïmporteerd uit het buitenland.

 

Minder belasting betalen door een lagere taxatie van de auto met schade

De bpm wordt in Nederland betaald als belasting op de auto en is gebaseerd op een aantal onderdelen, waarvan de aanschafwaarde vaak bepalend is. Bij een nieuwe auto ligt deze in principe vast en bij een tweedehandsauto kan dit eventueel getaxeerd worden. Een manier om veel voordeel uit deze regeling te halen, is door een auto met lichte schade te importeren. Wanneer de auto bij invoering getaxeerd wordt met de schade, zal de waarde aanzienlijk lager worden bepaald, waardoor je veel minder bpm hoeft te betalen.

 

Na de taxatie kun je uiteraard de auto laten repareren, zonder dat dit verdere invloed heeft op de bpm bijtelling. Voor steeds meer mensen is deze optie interessant. Uiteraard is den Haag niet heel blij met deze ontwikkeling, maar een Europees belastingstelsel of verbeterede regelgeving op de invoer van auto’s lijkt heel ver weg.

 

In het buitenland is er vaak meer keuze aan auto’s dan in Nederland

Naast het bpm voordeel zijn er nog een aantal redenen die het importeren van een auto interessant maakt. Een van de redenen, is een vaak uitgebreider aanbod aan verschillende auto in vooral Duitsland. Er worden in Duitsland vaak aanzienlijk meer luxere varianten van grote merken uitgebracht, waardoor ook de tweedehands markt van dit soort auto’s een stuk aantrekkelijker is dan in Nederland.

Over het algemeen ligt de aankoopprijs van een auto in Duitsland of België vaak ook net onder het prijspeil in Nederland, dus ook op dit gebied valt er vaak financieel voordeel te halen uit het importeren van een auto. De laatste jaren zijn er steeds meer gespecialiseerde importbedrijven bijgekomen die ook dit struikelblok wegnemen en het voor iedereen zonder moeite mogelijk maakt om een auto te importeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here