Als je rijinstructeur wilt worden, zijn er veel verschillende plekken waar je je opleiding rijinstructeur kunt volgen. In de basis bieden ze allemaal hetzelfde: theorie- en praktijklessen, aangevuld met een didactische training en uiteindelijk een stage. Daardoor kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Als je weet welke dit zijn, maakt dat de keuze een stuk makkelijker. Deze blog helpt je bij het kiezen van een opleiding tot rijinstructeur, door deze elementen te bespreken. Want wat zegt het slagingspercentage eigenlijk? Kost de opleiding overal hetzelfde? En hoe zit het met een baan als je eenmaal het diploma op zak hebt?
Het slagingspercentage
Aangezien er bij de opleiding rijinstructeur ook toetsen zitten, is het slagingspercentage van groot belang bij het kiezen van de opleider. Het IBKI, het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche, heeft een webpagina waarop je alle slagingspercentages kunt zien. Daar staat bij hoeveel examens er af zijn genomen en wat het slagingspercentage is. Als je die site bekijkt zal je snel zien dat er grote verschillen zitten: de ondergrens is rond de 15%, de bovengrens rond de 86%. Natuurlijk zegt het slagingspercentage niet alles, maar het kan een goede indicatie zijn. Daarnaast is het goed om het af te wegen tegen het gemiddelde slagingspercentage, wat rond de 65% ligt.
De kosten en de duur van de opleiding rijinstructeur
Een ander belangrijk punt waarop bedrijven die opleidingen tot rijinstructeur van elkaar verschillen is de prijs. Sommige bedrijven betalen de opleiding. Dat kan een groot voordeel zijn, maar betekent wel dat je aan dat bedrijf vast zit na je opleiding. Als dat niet zo is, betaal je vaak rond de €5.000,-. Hierbij zitten examens vaak wel inbegrepen, herexamens niet. Deze opleidingen duren ongeveer 7 maanden, omdat je zowel theoretische als praktische kennis op moet doen. Daarbij komen ook nog didactische vaardigheden kijken. Natuurlijk is het, net als bij een rijexamen, mogelijk om het sneller te doen. Vaak bieden bedrijven privélessen. Voordelen daarvan zijn dat deze opleidingen een stuk korter duren (vier tot vijf maanden) en dat de instructeur er helemaal voor jou is. Deze opleidingen zijn wel een stuk duurder (rond de €6.000).
FIRSTT | Van opleiding tot rij instructeur.
Baangarantie
Een derde verschil tussen opleiders is of ze baangarantie bieden. Zoals eerder al beschreven zijn er bedrijven die aanbieden om je opleiding rijinstructeur te betalen als je daarna bij hen komt werken. Alle opleiders, ook waar je wel zelf moet betalen, stellen eigenlijk altijd een stage verplicht. Daarin breng je jouw geleerde kennis in de praktijk en kunnen zij zien hoe je dat af gaat. Deze stage is van groot belang, omdat het ervoor zorgt dat je meteen ervaring in het vak hebt. Veel opleiders zijn tegelijk ook rijscholen en daarom is het vaak zo dat je, als je je papiertje op zak hebt, meteen bij dezelfde rijschool aan de slag kunt. Dit laat al zien hoe gewild rijinstructeuren zijn: een baan vinden met zo’n diploma op zak zou makkelijk moeten lukken. Zo is er vaak te lezen dat een opleiding rijinstructeur 99% baangarantie heeft.