Alleen een motor is niet genoeg als je graag op een motor rondtoert. Dat weet iedere motorrijder. Goede motorkleding is essentieel tijdens het motorrijden. De juiste kleding beschermt je tegen een valpartij en zorgt ervoor dat je in alle weersomstandigheden comfortabel kunt rijden. We vertellen je in dit artikel waar een goede outfit om veilig te kunnen motorrijden uit bestaat.

De basisuitrusting

Een basisuitrusting voor het motorrijden bestaat naast natuurlijk een helm, uit een motorjas, een motorbroek, motorlaarzen en handschoenen. In Nederland is alleen een helm verplicht, beschermende kleding niet. Je zou dus in t-shirt en korte broek op een motor kunnen rijden. Dat dit niet verstandig is moge duidelijk zijn. Het is dus een verstandige keuze om te investeren in een goede basisuitrusting

Motorjas

Motorjassen heb je in verschillende uitvoeringen. Afhankelijk van het merk vind je motorjassen van leer en textiel. Daarnaast heb je jassen voor de zomer en voor de winter en speciale motorjassen die goed beschermen bij regen, zoals Gore-Tex motorjassen van textiel. Leren jassen zien er sportief uit en beschermen goed bij een valpartij. Het nadeel van leer is dat het minder goed beschermd tegen regen. Als ze nat worden kunnen ze erg zwaar worden. Wil je een jas die goed beschermt tegen de regen dan kun je het beste kiezen voor een motorjas van textiel.

Motorbroek

Zonder goede motorbroek is je uitrusting niet compleet. Ook bij motorbroeken maak je de keuze tussen leer en textiel. De voordelen en nadelen zijn eigenlijk hetzelfde als bij een motorjas. Bij een motorbroek is de versteviging bij de heupen en de knieën erg belangrijk. Deze delen van je lichaam krijgen bij een val veel te verduren. In plaats van een motorbroek van leer of textiel kun je ook kiezen voor een verstevigde jeans. Ze bieden minder bescherming dan een echte motorbroek, maar zijn wel wat goedkoper.

Motorlaarzen

Laarzen zijn een belangrijk onderdeel van een  veilige uitrusting voor een motorrijder. Ze beschermen je voeten en enkels bij een val en zorgen dat je geen pijn krijgt bij het schakelen. Daarnaast houden ze je voeten droog en warm bij koud of slecht weer. Het is belangrijk dat motorlaarzen ook comfortabel zitten als je niet op de motor zit.

Motorhandschoenen

Motorhandschoenen moeten goed zitten. Ze moeten mooi aansluiten als je het handvat vast hebt. Daarbij moeten je vingers een beetje ruimte over hebben. Zo krijg je geen koude vingers. Leren handschoenen gaan helemaal naar je hand staan en zijn lekker warm. Het nadeel van leren handschoenen is dat als ze eenmaal nat zijn, het erg lang duurt voor ze zijn opgedroogd. Voor de zomer bestaan er luchtdoorlatende zomerhandschoenen. Zo houd je bij hogere temperaturen koele handen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here