Vrachtwagens zijn groot en daardoor een intimiderend vervoermiddel op de weg. Vrachtwagens kunnen voor autorijders voor lastige verkeerssituaties zorgen. Veel ongevallen en verwondingen kunnen worden voorkomen door bepaalde veiligheidsprocedures te volgen. Als vrachtwagenchauffeur zijn er een aantal eenvoudige dingen die je elke dag kunt doen de veiligheid van jou en die van andere chauffeurs die de op de weg rijden te waarborgen. Ook andere hulpmiddelen zijn mogelijk. Hieronder kun je hier meer over lezen. 

1. Draag de veiligheidsgordel 

Het klinkt misschien logisch, maar studies tonen aan dat ruwweg 1 op de 6 vrachtwagenchauffeurs hun veiligheidsgordels niet dragen. Het gebruik van veiligheidsgordels is niet alleen verplicht, maar het is ook de meest voorkombare manier om letsel te verminderen. Meer dan 40% van de dodelijke ongevallen wordt veroorzaakt door het niet dragen van de veiligheidsgordel. 

2. Vermijd het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens het rijden 

Ook deze lijkt voor de hand liggend, maar ook dit gebeurt nog steeds te veel. Praten, sms’en of naar het scherm van je telefoon kijken leidt af en kan leiden tot een ernstig ongeluk. 

3. Let op de ruimte van de vrachtwagen 

Houd altijd rekening met de grote hoogte, breedte en het gewicht van de vrachtwagen. Zorg ervoor dat er aan alle kanten van het voertuig een veilige ruimte is om ongelukken te voorkomen. Houdt hierbij rekening met de grote dode hoek, die ervoor zorgt dat het zicht in het verkeer minder is. Een hulpmiddel hiervoor zou een achteruitrijcamera op de vrachtwagen zijn. Met een achteruitrijcamera heb je meer zicht, wat een veiligere situatie creëert voor zowel bestuurder als chauffeur op de weg. 

4. Plan de reis goed van tevoren 

Er zijn allerlei onverwachte gebeurtenissen die zich op de weg kunnen voordoen, maar met een plan ben je altijd beter voorbereid. Hoe beter de reis is gepland, denk aan rijtijden, routes, weersverwachting, hoe veiliger de reis zal zijn. 

5. Rem af in bochten 

Wees voorzichtig bij het maken van bochten op een bochtige weg of bij een afrit. Verminder altijd de snelheid om rekening te houden met rijstrookveranderingen en andere voertuigen. 

6. Houd de juiste remafstand 

Zorg ervoor dat je altijd voldoende remafstand houdt tussen de vrachtwagen en de voertuigen daarvoor. 

Dit zijn enkele tips. Alle vrachtwagens zijn natuurlijk anders en vragen andere hulpmiddelen. Wil je een achteruitrijcamera kopen, dan ben je hiervoor bij Van Zwitserland aan het juiste adres. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here