De katalysator is een belangrijk onderdeel van je auto, het zorgt voor het neutraliseren van de schadelijke stoffen die in je auto zitten. De katalysator is een onderdeel dat in de meeste gevallen net zo lang mee gaat als de auto zelf, in sommige gevallen is er eerder een vervanging nodig. Dit kan zijn doordat de schadelijke stoffen onvoldoende worden omgezet in positieve stoffen waardoor de katalysator rare geluiden begint te maken. Toch isvervanging van een katalysator ook steeds vaker nodig vanwege diefstal. In deze blog gaan we je meer vertellen over waarom dit onderdeel zo geliefd is bij autodieven.

Wat is een katalysator

We gaan eerst wat dieper in op de katalysator om beter inzichtelijk te krijgen waarom dit onderdeel nu zoveel geld waard is. De katalysator vind je aan de onderkant van je auto, en is aan de voorzijde van het uitlaatsysteem gemonteerd. De belangrijkste functie van de katalysator is zoals net benoemd uitlaatgassen zuiveren. Denk hierbij aan onverbrande koolwaterstoffen, koolstofmonoxide en stikstofoxiden. De katalysator zorgt ervoor dat deze stoffen worden omgezet in waterdamp, stikstof en koolstofdioxide. Om dit proces goed uit te voeren zit er monoliet in de katalysator, dat is keramisch materiaal dat opgebouwd is uit heel veel kleine vierkantjes. Dit monoliet is geïmpregneerd met allerlei edelmetalen zoals platina, rhodium en palladium (dus geen goud, wat veel mensen denken). 

Waarom wordt de katalysator zo vaak gestolen?

De reden hierachter is eigenlijk best wel simpel, het levert namelijk best wel wat geld op wanneer dit onderdeel in de verkoop gaat. Dit komt onder andere door de laagjes platina en palladium die op de monoliet in de katalysator zitten. Dit zijn edelmetalen, en leveren vaak flink wat geld op Een ander belangrijke reden is, is dat de katalysator vaak redelijk eenvoudig is om te stelen. De autodief hoeft eigenlijk alleen maar de auto op een krik te zetten en vervolgens de uitlaat doorzagen. De katalysator van een hybride auto is vaak nog meer in trek bij autodieven, dit komt omdat deze nog meer edelmetalen bevat en vaak in betere staat is omdat de auto zuinger is. 

Gewilde automerken

Vaak kiezen de dieven van katalysators bepaalde merken uit om deze te gaan strippen, dat komt dan vaak doordat deze merken extra populair zijn. In de meeste gevallen gaat het niet alleen om bepaalde merken, maar ook om specifieke merken. Vaak zijn het de Honda Civic, Honda Jazz en Toyota Prius. Dit zijn alle drie zuinige auto’s waardoor de katalysator in goede staat is, hierdoor is het onderdeel een stuk meer geld waard. 

Mocht je om wat voor reden dan ook vervangende onderdelen nodig hebben voor je katalysator? Kijk dan eens bij Bogijn Automotive, zij helpen je graag verder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here