Het heeft voordelen als je met een elektrische auto rijdt. Welk die zijn? Daarop gaan we in dit artikel in.

Elektrisch rijden is duurzaam

Voordat we kijken naar financiële aspecten van het elektrisch rijden, is het belangrijk om te constateren dat we met een elektrisch voertuig duurzaam rijden. We merken steeds meer van een klimaatverandering. Dat komt onder meer door de CO2-uitstoot van voertuigen met een brandstofmotor. We zien op de televisie beelden over de smeltende ijskap en de gevolgen daarvan voor dieren die daar leven. Met elektrisch rijden verminderen we de CO2-uitstoot. Het woord duurzaam slaat ook op de eindigheid van de voorraden van fossiele brandstoffen.

Wat doet de overheid?

De regering is zich zeer wel bewust van het feit dat we met betrekking tot het milieu op de verkeerde weg zijn. Onder meer zijn er subsidies voor elektrisch rijden van zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto’s. Helaas is die subsidiepot voor dit jaar leeg. Maar 2023 begint weer met een volle pot met subsidies voor elektrisch rijden. Er zijn echter ook fiscale voordelen. Zo betaal je voor een elektrische auto geen aanschafbelasting (ABP) en motorrijtuigen-/wegenbelasting. Die regeling bestaat tot 2025. In dat jaar krijg je nog altijd een korting van 75% op de wegenbelasting. Vanaf 2026 is er geen korting meer.

Brandstof- versus elektriciteitskosten

Zowel de prijzen van fossiele brandstoffen als van elektrische stroom zijn in beweging. Volgens een onderzoek van organisatie Milieu Centraal betaal je bij een gemiddeld gebruik meer voor het tanken met brandstof dan voor het laden van de accu van je elektrische auto. Dat voordeel wordt groter met een eigen laadpunt. In dat laatste geval leveren eigen zonnepanelen nog eens een extra voordeel op.

Onderhoudskosten

De onderhoudskosten van een elektrische auto zijn lager dan van een auto met brandstofmotor. Ook heeft een elektrische auto een grotere betrouwbaarheid.

Het jaar 2035

In Europees verband is afgesproken dat er vanaf 2035 geen nieuwe auto’s met een brandstofmotor meer mogen worden verkocht. Dat zal onder meer betekenen dat het aantal tankstations zal afnemen, waar benzine en diesel kan worden getankt. Welke gevolgen die afspraak voor de prijzen van tweedehands auto’s met brandstofmotor zal hebben, zullen we moeten zien. Vaststaat dat ze van de wegen gaan verdwijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here