Private leasing is onderworpen aan dezelfde principes als commerciële leasing. De eerste stap is het vinden van het juiste leaseaanbod. Dat kan bij tal van autodealers en aanbieders op internet. Tijdens het opstellen van de offerte moet u beslissen over een type leasing. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kilometerlease, restwaardelease en nullease. Het eerste is het meest voorkomende leasemodel en omvat een contractueel overeengekomen jaarkilometrage. Indien er per jaar meer kilometers worden afgelegd dan afgesproken, worden er extra kosten gemaakt.
Bij restwaarde leasing bepaalt de verhuurder de te behalen restwaarde van het voertuig aan het einde van de looptijd. Als dit hieronder valt, moet de huurder het verschil compenseren. Zero leasing is een leasingcontract zonder aanbetaling De catalogusprijs wordt gebruikt om het maandtarief te berekenen. Deze is vaak hoger dan de nieuwprijs van de auto, waardoor het daadwerkelijke besparingseffect niet geldt.
Nadat u een leasevorm heeft gekozen, controleert de verhuurder uw kredietwaardigheid. Als dit positief is, staat niets de ondertekening van het contract in de weg. Na het betalen van een borg kunt u het voertuig ophalen en gebruiken voor de gecontracteerde looptijd.
Waar moet je op letten bij particulier leasen?
Wat de financiering betreft, moet u ook een positieve kredietwaardigheid hebben voor particuliere leasing. Als u geen vast inkomen heeft, heeft u de mogelijkheid om een garantsteller op te nemen in het contract.
De hoogte van het maandelijkse leasetarief is opgebouwd uit verschillende componenten: model, speciale uitrusting, aanbetaling, afschrijving, rente evenals onderhoud en keuringen. Bij full-service leasing zijn de kosten al in het maandtarief inbegrepen. Anders moet u de extra kosten voor verzekering, onderhoud en inspectie berekenen. U bent immers contractueel verplicht om regelmatig keuringen te laten uitvoeren in een merkenwerkplaats.
In principe is het raadzaam om een leasecontract af te sluiten tussen de twee en vier jaar. Een te lange of zelfs te korte looptijd vertaalt zich in een verhoogd leasetarief. Bij terugkomst zal een taxateur het voertuig inspecteren en eventuele gebreken en schade in een rapport opnemen. Bij twijfel loont het de moeite om een onafhankelijke derde partij te raadplegen die het voertuig opnieuw zal inspecteren.
Particulier leasen zonder aanbetaling?
Voor particuliere leasing moet in de regel een aanbetaling worden gedaan. Voor velen een enorme som geld, wat de liquiditeit aantast. Om autoleasing voor particulieren aantrekkelijk te houden, bieden sommige verhuurders speciale aanbiedingen zonder aanbetaling. Op het eerste gezicht een voordelig alternatief. Let op: De ontbrekende aanbetaling wordt vaak gecompenseerd met een verhoogd maandelijks leasetarief. Anderen daarentegen rekenen met te hoge eindbedragen bij het inleveren van het voertuig. Daarom dienen de aanbiedingen vooraf uitvoerig te worden gecontroleerd en met elkaar te worden vergeleken.
Heeft private leasen zin?
De voordelen van private lease liggen voor de hand. Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden. In hoeverre private lease zinvol is, hangt af van uw persoonlijke levenssituatie.
Als u altijd de kosten in de gaten houdt, regelmatig in nieuwe auto’s rijdt en eventuele verkoopkosten wilt vermijden, doet u er goed aan voor private leasing te gaan. Kijk in dat geval eens op priveleaseauto.com voor meer informatie en de juiste leasepartner.
Als u niet zeker weet of u de aanbetaling en de maandelijkse leasetermijnen kunt betalen, is private lease niet per se de juiste keuze.