In het verkeer wordt steeds meer gebruik gemaakt van ingewikkelde technologie. Denk aan auto’s die steeds meer ingewikkelde snufjes krijgen en zelfs op ten duur zelf rijdend zullen worden (en dat soms al zijn). Oudere technologie die we in het verkeer veelvuldig terugzien is de camera. Deze wordt op allerlei manieren toegepast en is ondanks dat hij al lang bestaat nog altijd zeer effectief.

Wegcamera’s

Een belangrijke plek waar camera’s hangen in Nederland is de openbare weg. Een grote hoeveelheid camera’s staan langs de weg in Nederland met allerlei verschillende doelen. Het meest voor de hand liggende doel is het fotograferen van mensen die te hard rijden. Deze zitten op de zogenaamde flitspaal, die op een bepaald punt op de weg de snelheid van een auto meet en als deze snelheid te hoog is de auto fotografeert. Dit kan ook toegepast worden op langere stukken weg. Bij een zogenaamde trajectcontrole kan je meten hoe hard iemand gemiddeld gaat op een langer stuk weg, wat dus vaak op de snelweg wordt ingezet. Daar wordt door camera’s ook gekeken naar nummerborden, om bij te kunnen houden hoe lang welke auto over het stuk weg deed.

Aan auto’s zelf

Ook aan auto’s zelf zitten vaak camera’s. Een belangrijk gebruik van camera’s in auto’s is de dashboard camera, ook wel dashcam genoemd. Deze staat op het dashboard en filmt de weg voor de auto. Zo kan je eenvoudig zien wat er is gebeurd in het geval van een ongeluk bijvoorbeeld, of als er iets voor je op straat gebeurd. Een veelvoorkomende camera op een auto is een waeco achteruitrijcamera. Dit soort camera’s zijn bedoeld om de dode hoek van voertuigen te verkleinen. Het deel waar de spiegels niet kunnen kijken kan je hiermee toch zichtbaar maken. Bij een auto wordt een camos achteruitrijcamera veelal zo geplaatst dat je direct achter de auto kan kijken. Dit is handig bij het achteruit rijden en het inparkeren.

Nieuwe technologie

Technologie blijft vernieuwen en ook op het gebied van verkeerscamera’s komen er steeds nieuwe dingen. Zo zijn er momenteel tests gaande met camera’s die kunnen zien of iemand zijn mobiele telefoon in de hand heeft of niet. Hoewel deze camera’s nog niet op heel veel plekken aanwezig zijn in Nederland zijn er al wel boetes mee uitgedeeld. Dit is dus ook een vorm van technologie die bijdraagt aan de veiligheid van onze straten en het verkeer in het algemeen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here